Poloska 20

← Vissza
A TÉNYEK

Móricz Zsigmond: A kismadár (kétfelvonásos színmű)

Rendezte: Konrád József

Szereplők: Bernáth  Ildikó,  Bödők Zsigmond, Bugár Éva, Bugár  István, Földes  Katalin, Halász József, Nagy Erzsébet, Pajor  László, Pajor  Sándor,  Udvarhelyi Béla, Ifj.Udvar-

helyi Béla, Udvarhelyi Katalin, Udvarhelyi Piroska, Varga Tibor

Bemutató előadás: 1981.ápr.25.

 

Röviden...

 

     A húsz éves jubileum kezdetét ugyan a Poloskától számítjuk, azonban a nagymegyeri színjátszást 1981-ben szervezte újjá a helyi Csemadok. A munkára Varga Tibort kérték fel, aki az év januárjában néhány hét leforgása alatt csaknem húsz fős csoportot verbuvált össze. A rendezéssel Konrád József  érdemes művészt, a MATESZ rendezőjét bízták meg, aki A kismadár eljátszása mellett döntött. A darab hatalmas sikert aratott. Huszonegyszer mutatták be, és eljutottak vele a Jókai Napokra is, ahol a gazda megformálásáért Varga Tibornak ítélték a legjobb férfialakításért járó díjat.

 

Majakovszkij: Poloska (komédia)

Rendezte: Bodnár Gyula és Szigeti László

Műszaki személyzet: Szabó Aranka, Lelkes Péter, Mórocz Iván

Zenei munkatárs: Petőcz László

Díszlettervező: Kopócs Tibor

Szereplők: Bugár Éva,  Bugár István, Halasi Tibor, Halász József, Katona Csaba, Kováts István, László Éva, Mészáros Alica, Pollák  Adriana, Pollák Lívia, Tóth Attila, Udvarhe- lyi Andor, Udvarhelyi Katalin, Varga Tibor, Vizváry Béla, Vizváry Teréz

Bemutató előadás: 1983.máj.6.

 

Röviden...

     1982-ben Varga László, a Csemadok vezetője Bodnár Gyulát, az Új Szó szerkesztőjét kérte fel a rendezésre. Bodnár bevonta a munkába a Tháliánál profi dramaturgiai tapaszta-lokat szerzett Szigeti Lászlót. A Poloskát Gágyor Péter, a kassai színház rendezője ajánlotta a lelkes párosnak. A próbák fergeteges tempóban zajlottak. A rendezők a látványra, a drama-turgiai ötletekre helyezték a fő hangsúlyt, és persze Varga Tibor színészi játékára. Amatőr csoportnál szlovákiában nálunk alkalmaztak először forgószínpadot.

     A siker nem maradt el. Csaknem húsz alkalommal adták elő a darabot, a Jókai Napokon megnyerték a színjátszócsoportok versenyét, elhozták a legjobb rendezésért járó díjat és Varga Tibor színészi nívódíjat kapott. Szinte valamennyi hírközlő eszköz a nagymegyerieket dicsérte. Meghívást kaptak a túrócszentmártoni nemzetközi fesztiválra, ahol az idegen közön-ség előtt is sikert arattak, köszönhetően a látványra, helyzetekre épülő tiszta rendezésnek. Ekkor kezdődött a színház hőskorszaka.  

 

 

Labiche: Ilyen a világ! (egyfelvonásos komédia)

Szereplők: Bugár Éva,  Halász  József,  Kováts István, Pollák Adriana, Varga Tibor, Víz- váry Csaba, Vizváry Teréz

Feydeau: Aludj el! (egyfelvonásos komédia)

Szereplők: Bugár  István, Horváth  Ferenc,  Kováts István, Mészáros Alica, Pollák  Lívia, Varga Tibor

A darabokat rendezte: Bodnár Gyula

Műszaki személyzet: Vizváry  Béla,  Vízváry Csaba,  Gerhát  Aldemár, Lelkes Péter,  Sza- Aranka

Díszlettervező: Platzner Tibor

Bemutató előadás: 1985.máj.17.

 

Röviden...

 

    Miután Szigeti László távozott a színháztól, Bodnár Gyula úgy döntött, tapasztalt társa nélkül nem vágja azonnal nagy fába a fejszéjét. Első önálló rendezése legyen amolyan ujjgya-korlat. Ezért választotta a két szövegcentrikus, helyzetkomikumra épülő komédiát. Eme stílus fejleszti a szereplők beszédtechnikáját, és lehetőséget biztosított Varga Tibornak az önfeledt szórakoztatásra. A daraboknak ugyan nem volt olyan jó kritikai visszhangja, mint a Poloskának, azonban a Jókai Napok zsűrije így is két díjjal jutalmazta. Bodnár Gyula rendezői különdíjat kapott, Varga Tibor pedig a legjobb férfiszínész lett. Nem is beszélve arról, hogy Basát az V. kategória legjobb versmondójává választották. Tizenháromszor adták elő a darabokat.

 

H. Barta Lajos: Szaltó Mortále (komédia két részben)

Rendezte: Bodnár Gyula

Díszlet- és jelmeztervek: Kopócs Tibor

Technikai munkatársak: Vizváry Béla, Kocsis Attila, Kovács Zoltán

Súgó: Szabó Aranka

Szereplők: Bugár  Éva, Bugár  István, Görföl  Attila, Görföl Vilmos, Halász József,  Hor- váth  Ferenc,  Katona  Csaba,  Patkoló  Melinda,  Pollák   Adriana,  Pollák  Lívia, Varga Anikó, Varga Tibor, Varga Zoltán, Vízváry Csaba, Vizváry Teréz

Bemutató előadás: 1986.máj.16.

 

Röviden...

 

     Bodnár Gyula, felvértezve a szerzett tapasztalatokkal, most komoly, fajsúlyos darabot választott. Újra a látványra, a dramaturgiára, az ötletekre, a mondanivalóra fektette a fő hangsúlyt.  A rendezés nagyszerűsége, a kitűnő színészi játék és a kemény társadalomkritika ismét meghozta színházunknak a sikert. A kritikák áradoztak, a komáromi zsűri díjakat osztott. Elhoztuk a nagydíjat, Varga Tibor a legjobb férfiszínész lett, Bugár Éva a szerep kiváló megformálásáért kapott elismerést. Az V. kategória versmondó versenyét újfent Tibor nyerte. A darab hét előadást ért meg.

 

Sós György: Az emmenthali hóhér (komikus tragédia két részben)

Rendezte: Bodnár Gyula

Műszaki személyzet: Halász  József,  Kovács  Zoltán,  Lelkes  Péter,  Vími  Tibor, Vizváry Béla

Jelmez- és díszlettervező: Kopócs Tibor

Szereplők: Görföl  Attila,  Horváth  Ferenc,  Katona  Csaba, Varga Tibor, Varga  Zoltán, Vízváry Csaba, Vizváry Teréz

Bemutató előadás: 1987.ápr.24.

 

Röviden...

 

     Ez volt az az előadás, melyen a csoport először szerepelt Poloska Színház néven. Csípős jellem -és társadalomkritika jellemezte a darabot. A nagymegyeri bemutatót a szerző is megtisztelte jelenlétével, és el volt ragadtatva a látottaktól. E mű komáromi bemutatóján történt az a magasztos és felemelő áramkimaradás, melyről a későbbiekben többen is szólnak. Siker és méltató kritikák újfent. A Poloska csillaga talán ekkor ragyogott a legfényesebben. Színjátszóink ismét begyűjtötték a nagydíjat, a legjobb női alakítás díját Vizváry Teréz kapta, kiváló alakításért Varga Tibor és Görföl Attila részesült elismerésben. A darab tizenkét előadást ért meg.

 

Békés Pál: A női partőrség szeme láttára (komédia két részben)

Rendezte: Bodnár Gyula

Műszaki személyzet: Csölle  Ferenc,  Lelkes  Péter,  Szabó Aranka,  Szallay  Attila, Petőcz László, Vími Tibor

Szereplők: Balaskó  Anikó,  Görföl Vilmos, Katona  András,  Katona Csaba, Kovács Zol-  tán, Varga Tibor, Vízváry Csaba, Vizváry Teréz, Zakál Gyula

Bemutató előadás: 1989.máj.5.

 

Röviden...

 

     Egy év szünet után újra beindult a Poloska gépezete. Bodnár Gyula választása olyan darabra esett, mely a közép-európai értelmiségi lét problémáit mutatja be. A jól megírt mű  telitalálatnak bizonyult. Szakma, közönség egyöntetű lelkesedéssel fogadta. Most először, a magyarországi sajtó is felfigyelt a csoportra. A komáromi bemutatót megtekintette Békés Pál, és túlzás nélkül állíthatjuk, el volt ragadtatva tőle. Az előadás elnyerte a Népművelési Intézet díját, Varga Tibort immár sokadszor a legjobb férfiszínésszé választották, a legjobb férfi epizódszerep díja Zakál Gyuláé lett, aki először szerepelt a Poloskában, oklevelet a színészi teljesítményért Vizváry Teréz kapott. A darabot tizenhétszer adták elő.    

 

Slawomir Mrozek: Piotr Ohey mártíromsága (színpadi játék)

Rendezte: Bodnár Gyula

Műszaki személyzet: Kiss  Csaba, Kósa  László, Lelkes  Péter, Petőcz László, Szabó Aran- ka, Vími Tibor

Szereplők: Görföl   Attila,  Görföl  Vilmos, Katona  András, Katona  Csaba, Kovács  Zol-

tán, Kósa György, Mikolai  Klára, Szalay  Katalin, Varga  Tibor, Varga Zoltán, Vízváry Csaba

Bemutató előadás: 1990.máj.14.

 

Röviden...

 

     Ez az utolsó darab, amit Bodnár Gyula választott a Poloskának. Abban az időben már egy-re nehezebb volt minden tekintetben megfelelő szövegkönyvhöz jutni. Ez, Bodnár saját beval-lása szerint, nem is nagyon sikerült. A próbák alatt mindvégig érezte, valami nem stimmel. Nem az jön le a színpadról, amit elképzelt. Végeredmény: közönségsiker, csalódott zsűri. A kritikusok sem voltak elragadtatva. Díjak tekintetében itt ért véget a színház nagy menetelése. Ebből következően nagyobb kritikákat sem írtak többé a csoportról. Ötször adták elő a művet.

 

Agatha Christie: Tíz kicsi néger (krimi három felvonásban)

Rendezte: Dráfi Mátyás é.m.

Műszaki személyzet: Szabó  Aranka, Horváth  Ferenc, Lelkes  Péter, Csölle  Ferenc,  Kiss  Csaba

Jelmez- és díszlettervező: Kopócs Tibor

Zene: Zsákovics László

Szereplők: Görföl   Attila, Görföl  Vilmos, Katona  András, Katona  Csaba,  Kovács  Zol-

tán, Ládi Gyöngyi, László  Anikó, Varga  Tibor, Varga  Zoltán, Vízváry  Csaba, Vizváry Teréz

Bemutató előadás: 1991.dec.18.

 

Röviden...

 

     Bodnár Gyula, munkahelyi elfoglaltságai miatt nem rendezett tovább. Maga helyett Dráfi Mátyást ajánlotta, ki régtől fogva szerette volna megrendezni a Tíz kicsi négert. A csoport tagjai nagyon sokat tanultak neves művészünktől, még ma is tisztelettel beszélnek róla. A Jókai Napok bírái nem értékelték nagyra az előadást. A közönség annál inkább. Hétszer adták elő a darabot, és ez volt az utolsó Csemadok által „szponzorált” bemutató.  

 

Csóka Ferenc: Tíz perc múlva vízözön (komédia két részben)

Rendezte: Csóka Ferenc

Műszaki személyzet: Csölle  Ferenc, Erős  Attila, Kiss  Csaba, Kosár  Dezső, Lelkes  Péter

Súgó: Zakál Ibolya

Szereplők: Buzgó  Ildikó, Búda Gabriella, Görföl  Attila, Görföl Vilmos, Katona András, Katona Csaba, Kovács Zoltán, Ládi Gyöngyi, Vízváry Csaba, Zakál Gyula

Bemutató előadás: 1995.máj.26.

 

Röviden...

     Varga Tibor profi színésszé válása, majd tragikus halála hosszú évekre visszavetette a nagymegyeri színjátszást. A csoport tagjai úgy érezték, a „Basa” nélkül többé nem Poloska a Poloska. 

     A segítség kívülről jött. Egy szerencsés találkozásnak köszönhetően Csóka Ferenc darabot írt a csoport részére, és a rendezést is elvállalta. A kétrészes komédia minden tagnak szerepet biztosított, figyelembe véve a színház lehetőségeit. Célja nem a Jókai Napok zsűrijének elkápráztatása volt, inkább annak bizonyítása, hogy Varga Tibor és a mindenkori rendezők munkája nem volt hiábavaló. A tehetséges fiatalok főszereplőkké értek. Nem is beszélve Zakál Gyuláról, kinek művészete a profikéval vetekedett.

     Egyöntetű szavazással új nevet választottak. A színház Csak Színpaddá változott. Úgy gondolták, a Poloskát örökre Varga Tibornak adományozzák.

     A siker nem maradt el. Szervezési problémák miatt ugyan csak négyszer adták elő a darabot, ám az előadásokat vastaps kísérte. Ezzel bebizonyították a hálás, értő közönségnek, hogy képesek a mindenki által nagyra becsült és szeretett mester nélkül is megállni a helyüket.   

 

Rey Cooney: Páratlan Páros (komédia két részben)

Rendezte: Bodnár Gyula

Műszaki személyzet: Kosár  Dezső, Laho István, Lelkes  Péter, Szabó  Aranka, Szabó  Ta- más, Zakál Ibolya

Szereplők: Buzgó  Ildikó, Búda  Gabriella, Görföl  Vilmos, Katona  András, Katona Csa- ba, Ládi Gyöngyi, Zakál Gyula, Zakál Péter

Bemutató előadás: 1997.jún.5.

 

Röviden...

 

     Görföl Vili budapesti színházi élménye vezetett a világszerte sikeres komédia műsorra tűzéséhez. Miután megszerezték a szövegkönyvet, újra „megkörnyékezték” Bodnár Gyulát, aki ugyan nem látott túl nagy fantáziát a darabban, mondhatni semmilyet, de erkölcsi köte-lességből, segítségnyújtási szándékkal elvállalta a rendezést. Az előadás hatalmas közön-ségsikert aratott, szlovákia keleti végein is pirosra tapsolták tenyerüket a nézők. Mint az várható volt, a komáromi zsűri fanyalogva fogadta. Tizenöt fellépést ért meg. 

 

Békés Pál: A női partőrség szeme láttára (komédia két részben)

Konzultáns: Bodnár Gyula

Műszaki személyzet: Csölle Ferenc, ifj. Csölle Ferenc, Kosár Dezső, Szabó Aranka, Varga Zoltán

Szereplők: Buzgó Ildikó, Búda Gabriella, Görföl Vilmos, Kardos Tünde, Katona András, Katona Csaba, László Árpád, Méry György, Zsoldos György

Bemutató előadás: 1999.ápr.15.

 

Röviden...

 

     A darab, mint azt az előzőekből Önök is tudják, felújítás. A csoport a régi dicsőséget vágy-ta vissza, a Poloskát régtől fogva elkerülő szakmai sikert. A 89-es előadás rendezője, Bodnár Gyula csak konzultánsi szerepet vállalt, a társulat vitte színre a művet. Igyekezetből, lelke-sedésből nem volt hiány, azonban az időközben megváltozott társadalmi környezet, és persze Varga Tibor hiánya, a 89-esnél jóval lanyhább fogadtatást eredményezett. Bodnár Gyula így ír erről a későbbiekben: „Valljuk be, Varga Tibor nélkül a „partőrség” nem a tíz esztendővel korábbi „partőrség” volt, viszont valamennyi szereplő teljesítményének köszönhetően mégis méltó tisztelgés Tibor emléke előtt.” Az előadás eljutott a Jókai Napokra is, hatszor adták elő.

 

Eörsi István: A műtét (tragikus bohózat)

Rendezte: A csoport

Műszaki személyzet: Kosár Dezső, ifj. László Árpád

Szereplők: Búda Gabriella, Gróf Ottó, Görföl Attila, Görföl Vilmos, Gyurkovicsné Buzgó Ildikó, Kardos Tünde, Katona Csaba, Kosár Dezső, Marton Gyöngyi, Méry György, Ra-di Iván, Sándor Tímea, Zsoldos György

Bemutató előadás: 2000.jún.5

 

Röviden...

 

      1999-ben városunk színjátszása ismét veszélybe került. A régi tagok közül sokan távoztak, ráadásul nem volt rendező és darab. Végül aztán Dusza István ajánlotta a Műtétet, melyet a csoport rendezett. Az előadás nem aratott különösebb sikert, ám a Poloska fennmaradt. Háromszor adták elő, ebből egyszer a Jókai Napokon.

 

Arisztophanész: Plutos

Rendezte: Bárány János

Műszaki személyzet: Kosár Dezső, Szopoczi István, Szabó Tamás

Díszlet- és jelmeztervező: Slezák Richárd

Zenéjét válogatta: Vasi Krisztián

Szereplők: Búda Gabriella, Földes Viktor, Gáspár  Enikő,  Görföl Vilmos, Hencz Adrián, Horváth Ferenc, Jakab Károly, Kiss Csaba, László Árpád, Méry György, Mészáros Szil-via, Szűcs László, Tóth Zsolt, Vargha Czuczor Melánia, Vízváry Csaba, Zsoldos György, Zsoldos Imre

Bemutató előadás: 2002.máj.6.

 

Röviden...

 

     A Poloska ezzel a darabbal igencsak nagy fába vágta a fejszéjét. Az elmúlt évek közönség-sikerei után szerették volna végre meghódítani a Jókai Napok zsűrijét is. Rendezésre a nagy-megyeri művészet régi barátját, Bárány Jánost kérték fel, akinek régtől fogva dédelgetett álma volt a Plutos színrevitele. Miután sikerült összeverbuválni a népes szereplőgárdát, megkez-dődtek a próbák. A rendező bevetett mindent. Zenei betétek, fényeffektusok fűszerezték a darabot. Igyekezett összefogni, aktualizálni, érthetővé tenni a cselekményt. A komáromi bírák szerint sikertelenül. Az Új Szó beszámolója meg sem említette a társulatot. De ez már egy másik történet...   

 

Ray Cooney: Páratlan páros 2.

Rendezte: Görföl Vilmos

Műszaki személyzet: Földes Viktor, Görföl Attila, Kiss Csaba, Kosár Dezső, Szopoczi István, Szűcs László, Tóth Zsolt, Vargha Czuczor Melánia, Zsoldos Imre

Szereplők: Búda Gabriella, Jakab Károly, Kovács Zoltán, Méry György, Mészáros Szilvia, Osztényi Viktória, Zsoldos György

Bemutató előadás:

 

Röviden...

 

     A Plutos komáromi kudarca után kissé elkedvetlenedtek amatőr színészeink. Úgy döntöt-tek, szeretett közönségükhöz folyamodnak gyógyírért. Vagyis újfent felhőtlen komédiázásba kezdenek. Görföl Vilmos, a csoport motorja megneszelte, hogy a fergeteges sikerű Páratlan párosnak folytatása van. Addig ügyködött, míg megszerezte a szövegkönyvet. A rendezést is elvállalta. Zakatoló szívvel várjuk a bemutatót!